Tri međe i oblak – Vagabundo 2016

sortni sastav: grašac (italijanski rizling, graševina…)

prosečna cena: 700 din.

Vagabundo je tajanstven, skitnica i lutalica. Vinarstvo je u stvari traganje, lutanje i spoznaja tajni prirode, sorte i teroara u procesu stvaranja vina.

Iako bih voleo (ma šta voleo, mislim da bi tako moralo da bude) neki korisniji opis vina za potrošača, u ovoj Tri međe i oblak priči mi je sve nekako simpatično. Od imena vina (gorepomenuti opis je bar dao tumačenje imena − eto malo korisnosti), preko sjajnih etiketa do samog koncepta iskrenosti i hrabrosti ove malene vinarije iz Neština.

Drago mi je što Vagabundo nije italijanski rizling već baš grašac (beli). Voleo bih da svi ovi italijanski rizlinzi postanu grašci…

Nekako sasvim, sasvim lagan, nejak, Vagabundo 2016 odiše svežinom i hrskavošću, nudeći finu lepezu jednostavnih prijatnih aroma citrusa i sasvim diskretnog tropskog voća, raširenu na potki od sjajnih, jasnih ali odlično odmerenih vibrantnih kiselina. I ono što bi negde možda delovalo kao mana, ta skoro lomljiva lakoća tela, ovde bude sasvim logično ishodište čitave ove skice (jer nulta berba je uvek − na neki način − samo skica, prvi nabačaj linija). Jednostavni su za sada potezi aroma, nema tu finih osenčavanja i suptilnih valera, ali daju sasvim prijatnu celinu, donose ljupkost i nežnost sasvim, na kraju krajeva, dobrog letnjeg vina.

Zaista, baš zanimljivo i dobro. Sasvim dovoljno da s radoznalošću gledam u narednu berbu.

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.