Matalj – Kremen 2015

sortni sastav: cabernet sauvignon

prosečna cena: 1 250 din.

Posle bitke, svi su generali. Tako i ja…

Već posle prvog gutljaja, naime, bilo mi je jasno da sam se prerano latio grlića ove boce, prekinuvši njeno izležavanje u udobnosti mog vinskog frižidera. Ovo je bila, jednostavno, jedna od onih situacija u kojoj nestrpljenje i radoznalost poraze znanje i iskustvo, u kojoj sve ono što znaš nekako ostane u senci trenutnog impulsa.

Daleko od toga da nisam uživao, ali… Šteta, šteta…

Skoro uvek se obradujem eleganciji Mataljevog Kremena.

Odlično pronađen balans. Na jednoj strani mladost i svežina. Krepka voćnost i dobre kiseline. Čvrste, definisane.

Na drugoj, šarmantni, plemeniti nanosi drveta. Slatkasti šmek vanile i izmrvljeni duvan. Možda malo kedrovine.

Na nepcima takođe izrazita svežina. Glatkoća narušena taninima koji su jasno uočljivi, ali usitnjeni, fini, i koji – uz živost kiselina – obećavaju odličan potencijal za odležavanje. Obećavaju ono što ja nisam umeo da sačekam.

Lepa završnica. Duga, sadržajna. Voćno-začinska.

Ne otvarajte još Kremen 2015, ukoliko ga imate. Ne, bar još 3-4 godine. Ne znam koliko će tada koštati, ali ako ste u prilici da ga nabavite po ovoj gorenavedenoj ceni, imate moju preporuku od srca.

3 thoughts on “Matalj – Kremen 2015”

  1. Sjajna vinska majstorija. Potpisujem svaku tvoju reč. Moram da priznam da već treću godinu pratim po sajmovima Kremen, onako, izdaleka …na kraju posete sajmu dođem do stola Vinarije Matalj, pozdravim se sa drugarom na štandu i gucnem maleni gutljaj Kremena. Svake godine sve bolji

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.