Degustacija rizlinga u vinoteci Wine Spot

Prošle nedelje, u beogradskoj vinoteci Wine Spot (Mačvanska 15), održana je još jedna  u nizu komercijalnih degustacija, posvećena takozvanom belom kralju među vinskim sortama, rajnskom rizlingu.

Degustacije u ovoj vinoteci su – svojim konceptom − od samog početka privukle moju pažnju. Naime, šta god da je tema, koje god etikete da su u pitanju – a uvek je reč o sjajnoj prilici da se dosta toga nauči i da se degustira nešto zanimljivo, nesvakidašnje i ne baš tako dostupno –  reč je o opuštenoj atmosferi, neobaveznom a vrlo edukativnom ćaskanju i osećaju da sa svake od ovih degustacija izlazim bogatiji za još jedno odlično vinsko iskustvo.

Pošto sam veliki ljubitelj slepih degustacija, veoma me je obradovala i skorašnja izmena koncepta, po kojoj se sada sva vina služe tako da se u trenutku degustacije ne zna koje vino se proba.

Najzaslužniji za ovakav nivo degustacija je svakako Ivan Nikolić, suvlasnik vinoteke Wine Spot i ASI somelije, čovek koji me uvek, ali uvek – bilo da je reč o vinoteci ili o restoranu u kojem je zaposlen – oduševi posvećenošću, strastvenošću i veoma pažljivim odnosom prema sadržini svake buteljke koju servira.

Ovoga puta, dakle, rizling… Tri puta po tri vina (videti fotografije), iz 3 države koje se mogu smatrati kolevkom ove sorte: Nemačke, Francuske (Alzas) i Austrije. I u svakom flajtu po jedan predstavnik svake države.

Veoma zanimljiva sorta. Potcenjena, ne sasvim prepoznata, a divna. Raskošna, bogata.

Moja omiljena, bela.

I odlična vina. Tačnije, odlična ili sjajna. Nažalost, bilo bi previše da se sada ovde bavim svakom etiketom ponaosob, ali to mi ovoga puta i nije namera.

Namera je zapravo da se podrži jedan koncept, tako potreban srpskoj vinskoj sceni: edukativne degustacije koje svojom formom postižu jednu stvar koju zapravo uopšte nije lako postići: s jedne strane, nude degustaciju zanimljivih i ne baš jeftinih etiketa, a s druge – kroz opuštenu i nenametljivu diskusiju – donose tako nam potrebnu demistifikaciju vina i vinske kulture.

Zbog svega toga, jedva čekam… Šta li je sledeće u Spotu?

 

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.