Pascal Jolivet – Sancerre 2015

sortni sastav: sovinjon blan

prosečna cena: 2 350 din.

 

Ako ikako reči sila i elegancija mogu da stoje jedna blizu druge, iskoristio bih tu mogućnost za opis ovog vina: demonstracija sile elegancije!

Počev od sjajne, minimalističke a vrlo efektne etikete − preko uglađenog i ispoliranog mirisa – pa sve do dominacije svilenkastosti i nežnosti u ustima… Sve je ovde taaako dobro spakovano, tako prefinjeno, meko i diskretno. Tako nekako aristokratski.

I sve prestaje da bude bitno, osim te elegancije. Prosto zaboraviš da tražiš neke izolovane arome, prestaneš da tragaš za poznatim mirisima i asocijacijama, prepuštajući se samo ovoj sjajnoj upakovanosti, ovoj oblosti koja ti prožima čula. A kad napokon kreneš u potragu za nekim konkretnijim opisima, svašta nađeš.

Nađeš da je miris jasan, sortan, prepoznatljiv. Da ti nudi neku finu patinu – skoro prašinu – u najpozitivnijem kontekstu. I neko seno, i kremen, zrele kruške, i diskretnu zovu. I neki fini istočnjački začin.

Nađeš da se kiseline, koje nisu  čvrste i vibrantne, baš tako stišane odlično uklapaju u čitavu ovu zaokruženu konstrukciju.

Nađeš odličnu završnicu, koja te uvlači u sebe, u slojeve cveća, meda i opet onih začina…

Nađeš kako si po ko zna koji put pomislio da su Francuzi bogovi elegancije.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.