Zvonko Bogdan − Cuvée No.1 2013

sortni sastav: merlo, kaberne fran i frankovka

prosečna cena: 1 800 din.

 

ZB cuvee

U dosadašnjim tekstovima o vinima vinarije Zvonko Bogdan se  nisam osvrtao na njihove etikete, a verovatno bi trebalo. Ne zato što mi se dopadaju − jer to baš i nije slučaj − već zato što je, upkos tome, reč o veoma zanimljivom konceptu da se za etikete uzimaju reprodukcije slika. Ovde je reč o slikama Eugena III Kočiša (Kula,1922-1972, Sombor), koji je tako posthumno postao neka vrsta „dvorskog“ slikara ove vinarije. Interensantno, upadljivo, prepoznatljivo, svidelo se meni ili ne.

U odnosu na prethodne godine,  Cuvée No.1 2013 ima nešto drugačiju etiketu. Preuzeta slika pripada istom opusu, ali je samo ime vina nekako izraženije, izoštrenije, a dodata je i napomena da je reč o vinu s geografskim poreklom.

I Cuvée No.1 2013 sam – kao što to radim  s većinom crvenih vina – sat vremena držao u dekanteru.

I posle toga, imalo je upečatljiv, veoma prepoznatljiv miris. Miris koji volim, ali koji je ipak previše nadimljen i donosi (pre)teške tonove vanile, nagorelog drveta, sušenog mesa, zrelih višanja… Ono što je odlična vest je da se ova zbijena mešavina senzacija ubrzo u čaši ipak razredi, dobijajući laganiji, mnogo elegantniji oblik. Voćniji i kremastiji.

U ustima lepe kiseline i mnogo više svežine voća: višnja, diskretna šljiva, uz nešto začinskih tonova barika. Svilenkasto, uglađeno. Tanini glatki, sjajno integrisani. Telo srednje.

Završnica puna, sadržajna. Tek ona donosi glasnije tonove inače jakog alkohola (14%), koji se ranije nisu čuli.

Zanimljivo vino. Slojevito i − posle dobrog provetravanja − elegantno.

Obavezno, dakle, dekantirati. Bar sat i po.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.