Vimmid – Aglaja 2015

sortni sastav: cabernet sauvignon

prosečna cena: oko 1 200 din.

Hoće li kaberne umeti da peva kao što je Negotin pevao o njemu? 🙂

Bez šale, uvek su nekako – s pravom − velika očekivanja od kabernea iz negotinskog kraja. Može se reći da nas je Negotin u tom smislu razmazio, a srećan sam što sam u prilici da ustvrdim kako ga ni Vimmid nije obrukao.

Voćno-cvetni miris. Sazreo, zaokružen, smiren i samouveren. Kompleksan.

Dok cvetnost klizi u pravcu prosušenih ljubičica, crno je i sitno to voće koje odnosi veći deo sa talona: kupine i crne ribizle.

Ne, nije tu kraj. Odlično ugrađeno drvo: seckani duvan, crna čokolada, titraj vanile. Blagost i plemenitost, a ipak postojanost i beskompromisnost. Čvrst i u isto vreme nežan stisak elegantnih prstiju mirisa.

U ustima takođe preteže voće, na potki od primetne ali ne i neprijatne alkoholnosti. Zaostali ukus donosi krv (presno meso?) koja se proteže čitavom dužinom srednje završnice. Ono što me ovde svakako raduje jeste razigranost svežine kiselina koje obećavaju dobar potencijal za odležavanje ove Vimmidove petnaestice.

Ostaje mi da se nadam da će i ovi još ne sasvim dobro ispolirani tanini “leći” malo bolje, ali svakako već sada Aglaja 2015 zaslužuje epitet vrlo dobrog vina.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.