Velika bordovska vina u Beogradu!

Prošlog četvrtka je – u organizaciji firme Negociant, koja se bavi uvozom bordovskih vina, i vinskog magazina Vino&Fino, a uz podršku renomiranog proizvođača čaša Riedel – u beogradskom hotelu Marriot Courtyard održana degustacija zaista sjajnih vina, među kojima se neka s punim pravom mogu nazvati velikim, iz dve bordovske vinarije.

Naime, tridesetak posetilaca – među kojima je bilo vinskih profesionalaca, predstavnika vinskih medija i ljubitelja vina – bilo je u prilici da se kroz dve vertikalne degustacije upozna sa po 5 berbi iz šatoa Pichon Longueville Baron i  Suduiraut. O kvalitetu vina koja su se našla u čašama privilegovanih učesnika degustacije najbolje govori činjenica da im je Robert Parker dodelio između 91 i, čak, 98 poena, i to:

Château Pichon Longueville Baron 2015 (RP 98)
Château Pichon Longueville Baron 2014 (RP 94)
Château Pichon Longueville Baron 2012 (RP 93)
Château Pichon Longueville Baron 2011 (RP 91)
Château Pichon Longueville Baron 2010 (RP 97)

Château Suduiraut 2015 (RP 97)
Château Suduiraut 2014 (RP 97)
Château Suduiraut 2013 (RP 95)
Château Suduiraut 2011 (RP 93)
Château Suduiraut 2010 (RP 96)

Ako se u obzir uzme činjenica da su, po rečima gospodina Rastka Fajndovića iz Negociant-a,   vina iz Château Pichon Longueville Baron koja su trenutno u tzv.„piku“ ili na vrhuncu svoje kondicije neka iz devedesetih godina prošlog veka, onda je sasvim jasno da smo ovoga puta imali posla sa vinima koja su, takoreći, na samom početku svog dugog i sadržajnog života.

Degustacija – koju je vodio gospodin Xavier Sanchez, komercijalni direktor vinarije Pichon Baron – donela nam je zaista široku, raskošnu paletu aroma – od svežeg voća do tartufa − i svežine, elegancije, snage, meditativnosti….

Drugi, slatki deo degustacije predstavio nam je pet berbi šatoa Suduiraut iz Soterna. Takođe raskoš, ali jednog drugačijeg tipa: gustinu, snagu, dubinu… ; kandiranu papaju i kandirani ananas, koru limuna, med, đumbir, tamjan…

Jedino što bi se moglo zameriti ovom izuzetnom i retkom vinskom iskustvu jeste nešto brže vođena degustacija, s obzirom na to da je reč bila o vinima koja svakako traže pažnju, posvećenost i vreme.

Uprkos tome, ostaje utisak da smo imali priliku da prisustvujemo jednom nesvakidašnjem vinskom događaju i uživamo u čarima sjajnih vina čiji najbolji dani tek dolaze.

 

foto: Nenad Kostić i Perica Radović

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.