Terrasse à l’Ombre, veliko zlato

 

Kada je svojevremeno gospodin Svetozar Janevski, predsednik UO vinarije Tikveš, objavio vest o tome kako je ova vinarija kupila zamak i nekoliko desetina hektara vinograda (starih oko 45 godina) u francuskoj regiji Južna Rona – nehotice sam se setio novinarske obuke koju sam davno pohađao na jednoj kragujevačkoj radio-stanici i lakonske, duhovite i dovitljive lekcije „svog“ tadašnjeg glavnog urednika na temu Šta je to vest:  „Znaš, nije nikakva posebna vest da je pas ujeo čoveka. Vest je, bato moj, kad čovek ujede psa!“

I, da, ako samo malo razmislite, moja asocijacija toga dana − u Kavadarcima, na Festivalu mladih vina koji vinarije Tikveš organizuje svake godine − bila je sasvim na mestu. Jer, ne bi bila baš neka velika vest da je neka francuska vinarija kupila vinariju i vinograde u Makedoniji. Vest je, bato moj, i to vest koja je tih dana gromko odjeknula širom vinske javnosti čitavog ovog regiona, da je jedna makedonska vinarija kupila šato i vinograde u Francuskoj!!!

I tu je negde bio početak Tikvešove francuske priče. Priče čiji se kraj ne nazire, ali priče koja je ovih dana dobila okvir, nekakav ram za sliku ispunjenu  velikim svetskim uspesima, ponosom, timskim radom i poslovnom hrabrošću.

Naime, kao svojevrsno otvaranje postkovid sezone vinskih događaja, održana je promocija i degustacija vina Terrasse à l’Ombre, moćne raskošne i zavodljive kupaže sorti sira i grenaš.  Čitav događaj – upriličen prvenstveno za odabrane vinske poslenike i predstavnike vinskih medija − održan u hotelu Crowne Plaza − zamišljen je pre svega kao način proslave velikog uspeha pomenute etikete na ovogodišnjem prestižnom takmičenju Mundus Vini, u Nemačkoj. Takmičenju koja je ovo sjajno vino ovenčalo dvostrukom zlatnom medaljom i titulom najboljeg vina iz doline Rone, jedne od prestižnih francuskih vinskih regija.

Poseban kuriozitet, kao i epitet „regionalni“, ovom događaju dala je i činjenica da se degustacija sada već popularne Tikvešove Terase putem video-linka istovremeno održavala i u Podgorici, Banjaluci i Zagrebu, a da je na isti način ovom velikom slavlju prisustvovao i čuveni francuski enolog Filip Kambi, kao i enolozi vinarije Tikveš koji se trenutno nalaze u šatou de Gourdon.

Ovo, sigurni smo, nije kraj. Okvir je, rekosmo, postavljen, i neke zlate nijanse unutar njega se već sjaje. Ostaje nam samo da sačekamo narednu priliku da nas Tikveš Châteaux & Domaines ponovo okupi nekim sličnim povodom. Sasvim smo sigurni da će ga biti.

 

foto: Aleksandar Jančević

 

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.