Terlan – Vorberg 2015

sortni sastav: pinot bianco

prosečna cena: 3 600 din.

 

Još se nije desilo da iz druženja sa nekom bocom iz Cantine Terlan ne izađem impresioniran slojevitošću, snagom i raspojasanom moćnom lepezom aroma i senzacija. Zato, dugo sam i ljubomorno čuvao ovu bocu, raspet između želje za tom izvesnošću sjajnog, skoro meditativnog osećaja i zapitanosti koliko bi se još moglo čekati, odlagati i šta bih sve mogao da propustim ako ne budem dovoljno strpljiv.

Pa ipak, tokom ovih čudnih, teskobnih dana, dana tokom kojih nam ništa lepo i ništa veselo ne stiže iz Italije, pomislih, vreme je…

A ovaj Italijan je – o da! – umeo i te kako da pokaže zahvalnost…

Tako je milujuća ova mekoća mirisa, tako podatna, tako raskošna. Zrele su i sočne ove jabuke i kruške, slasne su ove breskve i dinje, sasvim oplemenjujuće ove suve kajsije i smokve,  i kandirani ananas, i jako, jako je šarmantna diskretna slanost koja odjednom menja tok misli i asocijacija, otvarajući neke nove prozore.

Ima ovde i nečeg herbalnog, takođe plemenitog, što me podseća na neke od najboljih zelenih čajeva koje sam probao.

Nepca oblaže sedefom, aromatičnošću i – ne, nije mi se učinilo – delikatnim salinitetom. Ostavlja za sobom utisak kremoznosti, neke pitome snage, viskoziteta.

Utisak sočnosti, moći.

Utisak postojanosti, strpljenja i smirenosti.

Svega onoga što je svetu ovih dana tako potrebno.

 

  

 

  

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.