Svijetli dvori – Graševina Jarčevo brdo 2016

prosečna cena u Hrvatskoj: oko 130 kuna (17 evra)

 

Kao što ste mogli da vidite i na Fejsbuk stranici ovih Zapisa, zakazan je termin sledećeg Vinocom-a u zagrebačkoj Esplanadi, pa se setih ovog sjajnog „suvenira“ sa prošlogodišnjeg.

Vinarija Svijetli dvori je mala porodična vinarija. Nalazi se u poznatom baranjskom etno selu Karanac i nije, kako sam razumeo, previše poznata čak ni među hrvatskim enofilima, pa mi je još draže što sam uspeo da ih „iskopam“, tim pre što je sve ono što sam probao na njihovom štandu bilo vrlo zanimljivo.

Za blog sam, za sada, izdvojio ovu odličnu polusuvu graševinu s lokaliteta Jarčevo brdo.

Mekoća slatkastog mirisa miluje nozdrve. Koketni, šarmantni šmek botritisa. Najpre se objavljuje med, neki sv(ij)etliji. Potom, nešto nalik mirisu suvog cveća i cveta bagrema, onog slatkastog.

Sa same ivice mirisa pristižu suve kajsije i urme – uz koru grejpa − koje, kako vreme prolazi, postaju sve glasnije, sve upečatljivije.

I u ustima medno. Kremasto. Prijatno slatko i, istovremeno, voćkasto sveže. Slast i kiseline divno sjedinjeni, kompatibilni i podržani notom mineralnosti i plemenitom gorčinom na zadnjem nepcu.

Alkohol visok (14%), sjajno integrisan, gotovo neprimetan. Završnica duga, medasto-orašasta.

Zaista lepo enofilsko iskustvo. Zaokruženo, zavodljivo, plišano.

Pravi mali hrvatski biser. Pokazna vežba šta još graševina (grašac, italijanski rizling) može.

Da pokuša neko u Srbiji nešto slično ovome?

Bilo ko?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.