Stari hrast – Chardonnay 2015

prosečna cena: 900 din.

Nisam neki ljubitelj polusuvih vina, ali moram da kažem da sam veoma zadovoljan u kom pravcu se razvija ovaj Chardonnay 2015 Starog hrasta iz Žirovnice.

Pretpostavljam da je visok nivo rezidualnog šećera bio iznuđen okolnostima u vinogradu i nadam se da neće postati manir, ali svakako rado ističem zadovoljstvo putanjom koju je ovaj šumadijski šardone prešao od onda kada sam ga prvi put probao do danas.

Miris se lepo razvio: precizan, jasan, jednostavan za tumačenje, atraktivan. Sadržajan, mada ne previše slojevit: mango, slatke jabuke i i neka fina, sočna dinja. Pri kraju čak i neki evolutivni valeri meda, ili − naknadno ispravljam belešku – saća.

 Izdašan miris, bez mnogo filozofiranja i skrivanja. Primamljiv, i pun i svež.

U ustima slast. Na sreću, relativno dobro ukomponovana s kiselinama, koje bi ipak mogle da budu i malo više. Ipak, dovljno su visoke da spreče utisak otužnosti i mlitavosti, zamku u koju polusuva vina ovog ranga često upadaju.

Alkohol (13,5%), dobro integrisan. Završnica srednja, tropska, umereno gorka.

Prilično dobro vino. Gađa širok spektar konzumenata. Igrajući na kartu dopadljivosti i komunikativnosti, dobro ih pogađa.

Kao što mi reče jedan mladi vinar nedavno, govoreći o svom novom šardoneu: na sreću samog vina, a na žalost prodaje − nije polusuv.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.