Stari hrast ̵ Sauvignon blanc 2015

prosečna cena: 750 din.

Stari hrast

Podrum Stari hrast − iz Žirovnice kod Kragujevca − poslednjih nekoliko godina beleži ozbiljan napredak u kvalitetu svojih vina. Osim toga, što je verovatno povezano i sa činjenicom iz prve rečenice, sve je prisutniji na vinskim festivalima i sajmovima širom Srbije, pa je u poslednje vreme zaista teško naći sajam gde se ne mogu probati i vina Starog hrasta, koja su ove godine „obogaćena“ i novim, modernijim etiketama.

Sudeći po ovom njihovom sovinjonu, 2015 je bilo dosta sunca u žirovničkim vinogradima. Ovaj sovinjon, naime, ima pun, atraktivan miris. Veoma je aromatičan, sladunjav, nešto sputanije svežine. „Vuče“, pre svega, na zrele breskve i neko tropsko voće. Grejpfrut, rekao bih, ali bez one upečatljive i osvežavajuće svežine. Sve je u ovom mirisu nekako masivno, pomalo teško.

U ustima, ipak, nešto svežije, mada i dalje pretežno snažno. Ostavlja za sobom topao trag prejakog alkohola (14,5%), koji pomalo smeta. Kiseline su sasvim solidne, lepo izbalansirane,  ali bi, i da su malo snažnije, godile ovakvoj aromatskoj strukturi.

Završnica srednje duga, voćna, upečatljiva.

Sve u svemu, dosta atraktivno vino, prilično komercijalno.

Pije se sporo, a ja bih preporučio da se konzumira iz nešto veće čaše, rashlađeno na 9-10˚C, jer tako zadržava više svežine.

Na kraju, jedna novina na Zapisima jednog Merloa: u saradnji sa Gastro dućanom iz Kragujevca, ubuduće ću neka od vina o kojima pišem uparivati sa sirevima iz asortimana ove prodavnice delikatesa. Sauvignon blanc 2015 Starog hrasta sam kombinovao sa nekoliko kozjih sireva, a najbolji „odgovor“ je stigao od mladog kozjeg sira čija se struktura lepo uklopila u punoću ukusa ovog vina, a njegove kiseline su fino razigrale čitav splet senzacija u ustima.

Pozvani ste da u komentarima ispod tekstova podelite i neka svoja enogastronomska iskustva, na zadovoljstvo i korist svih posetilaca bloga.

Uživajte!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.