Šapat – Pi’ Crveno 2013

sortni sastav: kaberne sovinjon, vranac, merlo

prosečna cena: oko 1 700 din.

Iskreno, meni „atelje vina“ zvuči kao i „galerija mesa“ – nepotrebno pretenciozno, možda čak i malo nadmeno. Naravno, svako ima pravo da se zove kako želi i nije moj stav prema imenu ove vinarije razlog što sam gorepomenutu (spojeno) frazu izbegao u naslov teksta. Izbegavam, naime, i ono „podrum“ ili „vinarija“. Da ne bih morao da istražujem ko je sebi namenio koju odrednicu, ja jednostavno taj deo naziva – preskočim. Onda se niko ne ljuti i ne ispravlja me. Lakši mi život, kako bih vam rekao.

Ime vina intrigantno. Mada, ostajem(o) uskraćen(i) za neko objašnjenje zašto baš Pi’. Ali, OK.

Nego, da ostavimo po strani razmatranja raznih imena, pa da se okrenemo onom suštinskom – samom vinu…

Umereni animalni tonovi na početku prekrivaju ne previše glasnu voćnost u vidu mirisa kupina, šljiva i sitnog crvenog voća i tonove drveta, za nijansu prenaglašene. Sve u svemu prijatan miris kojem samo nedostaje malo više vinske komponente nauštrb (spojeno) drveta.

Ukusom, srećom, ipak dominiraju dobre kiseline i svežina voćnosti. Crno bobičasto voće. Kupine,  pre svega.

Završnica postojana, ne previše slojevita.

Alkohol jak (14%), ali sjajno integrisan. Skoro „nevidljiv“, da tako kažem.

Fino, zaokruženo. Glatko. Upeglano.

Sasvim dobro. Ni manje, ni više.

 

2 thoughts on “Šapat – Pi’ Crveno 2013”

  1. Milovan Todorović

    Slažem se oko naziva “atelje vina”. Samim imenom i svojim krajnje luksuznim kompleksom, jasno stavljaju do znanja svima koji nemaju para kao blata da slobodno odjebu od kazana, bez obzira koliki ljubitelji ili poznavaoci vina bili.

  2. Dragi Pepe,

    Mislim da je bolje, da se bilo ko od nas, ne bavi imenima vinarija, svako ima svoj razlog zašto smatra da mu to ime najviše odgovara, leži i da se uklapa u koncept zamišjen u tom trenutku. Ali da ne pametujem, nego da objasnim 🙂
    Ime Atelje Vina je nastalo zbog velike ljubavi i znanju kako o umetnosti tako i o vinu, a Šapat zbog stalnog pirkanja, posebne ruže vetrova, kao da vetar stalno šapuće.
    Ime Pi’crveno (3,14) je nastalo spajanjem 3 sorte grožđa i godine kada je ime vina nastajalo (20(14)). Sve tako lako, a opet intrigantno.Hvala na svakako dobrom komentaru za vino.Dobrodošao si kod nas u vinariju, da ti ovaj gore opis još bolje približimo.Živeli…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.