Podrum Janko u Panorami

Ljubitelji vina u Kragujevcu i okolini su, u to sam siguran, nestrpljivo iščekivali prošli četvrtak. Naime, kao što sam i najavio, u Panorami je svoja vina predstavio smederevski podrum Janko. Imali smo priliku da probamo četiri vina koja su bila deo programa uparivanja vina i hrane, ali nas je Dragan Vasić, vlasnik vinarije, obradovao još jednim, vinom iznenađenja.

Vinski deo programa je otvorila Smederevka 2013. I odmah da kažem, ovo vino je – iako svakako nije najbolje – meni lično bilo najzanimjivije. Ova činjenica verovatno govori o nekoj vrsti mog vinskog sazrevanja. Oduvek sam favorizovao crvena vina, jaka, punog tela, po mogućstvu barikirana, a od belih – barikirane šardonee. Smederevka 2013. podruma Janko (kojoj je dodat i prstohvat tamjanike) je, međutim, nešto potpuno, potpuno drugačije! Ovo lagano belo vino, sjajnog mirisa i cvetne svežine, uz izvesnu slast koja me je asocirala (a nisam bio usamljen u tome) na nešto rizlingasto, za mene je bilo potpuna iznenađujuća novost i neka vrsta otkrića. Iako je bilo servirano na samom početku programa, bez svog jestivog partnera, pouzdani vinski izvori tvrde da je još bolja uz Draganovu gibanicu, što ću morati empirijski da utvrdim prvom prilikom. 🙂

Uz mešavinu sireva poslužen nam je Sauvignon blanc 2013, prepoznatljivog sortnog karaktera i vrlo izraženih, osvežavajućih kiselina.

Vino iznenađenja je bio sasvim novi šardone iz 2013, još uvek bez etikete, ispod čekića, što bi se reklo. Ovo veoma sortno vino s aromama jabuke i ananasa na tržište izlazi tek za oko mesec dana, a ovo je bila neka vrste njegovog premijernog izvođenja.

U najavi ovog događaja sam napisao i da je deo programa i moje omiljeno srpsko belo vino, ili bar jedno od omiljenih. To je svakako Misija 2012, barikirani šardone, jedno od najautentičnijih srpskih belih vina. Prepoznatljivi tonovi hrasta i putera su možda i prenaglašeni, ali nekako baš po mom ukusu. 🙂

Na kraju, Zavet 2011, uz Provencale rozbif. Aromatična, voćkasta i kompleksna bordovska kupaža s tonovima vanile  i crne čoklade.

Sve u svemu, još jedno zanimljivo veče u Panorami, i još jedna prilika da utvrdim kako sve više Kragujevčana prepoznaje vino kao svoje piće i kako je sve više novih, meni nepoznatih lica koja posećuju degustacije vina na osmom spratu hotela Kragujevac.

Invalid Displayed Gallery

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.