Plantaže – Luča 2015

sortni sastav: pino blan (35%), sovinjon blan (35%) i šardone (30%)

prosečna cena: 1 300 din. 

Prvi put izašla 2013. godine, Luča – kao i Vladika, crveno vino iste vinarije – u sebi simbolički sjedinjava dve stvari: pedeset godina Plantaža (osnovane 1963) i dve stotine godina od rođenja najvećeg crnogorskog pesnika i filozofa, Petra II Petrovića Njegoša (1813-1851). U skladu s tim, dobila je ime po Njegoševoj poemi, filozofsko-religijskom spevu, Luča mikrokozma, objavljenom 1845. godine.

Za razliku od Vladike, koji je odmah pobrao sve moje simpatije, prvo „izdanje“ Luče me nije oduševilo. Bilo mi je to pomalo nedorečeno vino, vino od kojeg sam očekivao malo više samosvojnosti i karaktera.

Danas mi je drago da, započinjući tekst o Luči 2015, mogu da ustvrdim kako su se stvari očigledno promenile. Popravila se Luča, i to dosta…

Na nosu med. Svež, mlad, žut. Intenzivno obojen. Za njim kokos, ananas, breskve, blagi šmek smole i kore četinara, uz intenzivnu mineralnost u vidu mirisa mokrog kamena.

Bogat miris, pun i kremast, karakteran, kao posledica odležavanja na finom talogu.

Snažna struktura tela. Istovremeno i fina, blaga,elegantna. Plavi nepca mekoćom i smirenošću.

Dobre kiseline nude dozu osveženja, ne ugrožavajući balans.

Alkohol vrlo snažan (14%), vrlo dobro integrisan. Završnica prilično duga,  donosi prijatnu blagu gorčinu i nešto  iz arsenala začinskog bilja i zrelog voća.

Miris vremenom dobija oblike dinje, upotpunjujući utisak da je Luča 2015 veoma slojevito i zanimljivo, odlično vino.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.