Pet pisama prijatelju u Italiji (3/5)

Druže moj,

Pala mi je jedna ideja na pamet, pa sam odlučio da ne čekam tvoje sledeće pismo. Naime, s obzirom na to da sam se u prošlom pismu bavio primitivom i regijom iz koje dolazi, u ovom pismu ću da ti opišem jedan od primitiva koje volim i kojima se rado vraćam i sa radoznalošću iščekujem svaku novu berbu. Ne, to nije najbolji primitivo koji sam probao, ali je svakako jedan od onih koji odnosom cene i kvaliteta zaslužuje pažnju. Sa druge strane, mislim da bi bilo pogrešno da tebi, koji tek ulaziš u vinski svet, pišem o nekim dosta skupljim vinima. Ovako, ovaj opis možeš da shvatiš i kao svojevrsnu preporuku s moje strane, kao nešto što i sam možeš da degustiraš i proveriš moja zapažanja.

Reč je o primitivu vinarije San Marzano, berba 2017, iz njihove linije vina Talo.

Ako odlučiš da probaš ovo vino, pre svega preporučujem dekantiranje od oko sat vreemena.

Primetićeš, odmah, prelepu i duboku ljubičastu boju i, kada zavrtiš čašu, da je tečnost gusta (puno telo) i da se sporo sliva niz zidove čaše.

Miris je intenzivan, podseća me na slatko od kupina. Ili na neki pekmez.

Vina koja dolaze iz toplih krajeva, a Pulja to svakako jeste, često imaju teške, nekad tupe i opterećujuće arome nalik prekuvanom džemu. To nije dobro. Ako ovo vino pažljivije omirišeš, videćeš da nema tih teškoh nota, i da zapravo odiše sasvim prijatnom svežinom, iako je gusto i koncentrovano. Nema tuposti i otužne lepljivosti mirisa.

Imam osećaj kako ispijam mastilo, ali mastilo koje ispisuje neke priče o svežini i snazi.

I ovde je alkohol visok, mada za Pulju sasvim očekivan, oko 14%. Ipak, ta alkoholnost je lepo uklopljena, integrisana i skoro da je i ne primećuješ. Tanini su još uvek pomalo nesmireni, ali dobri. Vremenom će sve to lepo da „legne“ na svoje mesto, što sa taninima koji su loši neće biti slučaj.

Veoma mi se dopada ova krepkost u ustima. Fino se razliva, razbuđuje nepca, i sve vreme sjajno pleše sa masivnom strukturom vina, održavajući ga na putu živahnosti i krepkosti.

Što više vreme prolazi, miris postaje sve zanimljiviji. One džemaste arome evoluiraju, i već postaju primetni neki novi tonovi: ljubičice, koža, hjumidor…

Zaista zanimljiv primitivo. Sočan, potentan, zavodljiv. Jedan od onih koje bi svakako trebalo da probaš.

U Srbiji se može kupiti za oko 1 600 dinara.

Eto, nadam se da sam ti još malo pomogao.

U iščekivanju tvog pisma i možda nekih tvojih vinskih opisa, pozdravljam te.

Pepe Primiti… ovaj, Merlo

(Ovaj tekst je deo promotivne on-line kampanje o italijanskim vinima u okviru V nedelje italijanske kuhinje u Srbiji, u organizaciji Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ICE/ITA, u saradnji sa Ambasadom Italije.)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.