Mačkov podrum – Traminac mirisavi 2011.

cena: 800-1100 din.

 

CAM00203Teško je ostati ravnodušan prema sorti traminac. Karakterističan je, prepoznatljiv, aromatičan…  Ili ti se svidi, ili ne.

Baš kao i etikete vina iz Mačkovog podruma.

Pošto dugo zadržava fermentativnost i sporo  razvija buke, traminac treba da odleži najmanje dve godine pre flaširanja. Zato je i ovaj  flaširan tek ove godine, a radi se o berbi iz 2011.

Prvi utisak mi je da je boja previše slaba. Bledobledožuta. Neobećavajuća. Shodno tome, iznenađujući utisak gustine i punoće na oku. Sortna, uljasta struktura. Suze spore, trome. Lenje. Tako je već bolje…

O mirisu traminca ne vredi pričati… To mora da se omiriše!  I ovaj je intenzivan. Karakteran, pun, svež. Sjajan. Cvetno-voćna razbarušenost. Nežni miris ruže i malo snažnija breskva.  Nekakve bombone.  Šteta što sve to ne traje malo duže. Ubrzo se javlja marcipan i postaje dominantan, ali i on kratkotrajan.

Ono što me je zaista iznenadilo u ovom vinu su kiseline. Izražene i jake, ne dozvoljavaju da slast ovo – inače, poluslatko – vino odvede u tupost. Glatka mekoća zaostalog šećera ovde klizi po kontrastivnoj pozadini i dobija na živosti i čistoti.

Ipak, utisak je da mu čak i kratkotrajno zagrevanje na toplom vazduhu gasi vrckavost i svežinu. U čašu, zato, sipam sasvim malo, dok ostatak ostaje na hlađenju.

Završnica pristojna, ali nepretenciozna. Možda su ova dva prideva najbolji opis celokupnog  utiska o ovom Mačkovom tramincu..

Atraktivno, zavodljivo, jasno.

Servirati ga uz leto, neku ležaljku i terasu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.