Fattoria San Pancrazio − Chianti Classico riserva 2007.

prosečna cena: 2 100 din.

kjanti2007

 

kjKjanti (Chianti) je vinarsko područje koje zauzima veliki deo Toskane. Vina iz celog ovog područja imaju status DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), što je oznaka za vrhunska vina s geografskim poreklom. Tri preostale oznake kvaliteta italijanskih vina, pored ove koja označava najviši, su:

  • DOC (Denominazione di Origine Controllata)
  • IGT (Indicazione di Geografica Tipica)
  • Vino di tavola (najniži stepen kvaliteta)

Kjanti se sastoji iz sedam oblasti, a vino kjanti može da nosi ime pojedinačne oblasti u kojoj je nastalo, ili samo oznaku Chianti, ukoliko je nastalo od grožđa iz različitih područja.

Kjanti vina s oznakom riserva najčešće odležavaju u baricima od francuskog hrasta, a za konzumaciju su spremna tek posle najmanje dve godine.

Sorte koje se gaje u Kjantiju su sanđoveze, kanajolo i druge, manje poznate.

Ne postoje bela kjanti vina.

Chianti Classico je oblast koja predstavlja najbolji deo Kjantija.

Fattoria San Pancrazio − Chianti Classico riserva 2007.

Voskom zalivena boca… Nagoveštava ozbiljnost, budi znatiželju… Pomalo tricky za otvaranje. 🙂  Neobičan dizajn etikete. I on intrigantan.

Osam godina od berbe, počelo da bledi. Zagasitocrveno. Po obodu diska se već naslućuje boja cigle, ono što nikako ne volimo da vidimo u vinu. Srećom, samo se naslućuje.

Miris sjajan… Zreo. Arome pune, sladunjave. Guste. Sušena smokva i slatko od šumskih jagoda. Blagi džemasti tonovi, ne previše ukuvani.

Početna voćnost na nepcima brzo prelazi u nešto masivnije, dublje, slojevitije: pekmez i kafu, uz dašak zemljanog karaktera.

Kiseline dobre, ali kratkotrajne. Prepuštaju igru zrelim, tamnim aromama koje ostavljaju za sobom − uprkos prvobitnom utisku nečeg vodenastog na jeziku – punoću i visok intenzitet ukusa.

Tanini meki, baršunasti.

Divna slojevitost mirisa, posle izvesnog vremena otkriva i malo dima, uz još više suvih smokava.

Završnica prilično duga, kompleksna, džemasta. Odiše zrelim sekundarnim aromama, voćnim i zemljanim, nedokučivim. Kakao, kafa, crna čokolada… Tako nešto.

Odlično, odlično vino.

Traži vreme i pažnju.

Bogato, izdašno, zavodljivo. Duboko, sadržajno..

Traži ćutanje.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.