Cepa 21 – Cepa 21 2011

sortni sastav: tempranillo (tinto fino)

prosečna cena: 2 250 din

20160308_205628

Evo, konačno, vina koje otvara sekciju PREPORUKE na Zapisima jednog Merloa.

Zašto me ne čudi što je baš špansko?

Iako mi je već posle 2-3 gutljaja bilo manje-više jasno s čim imam posla, i nakon  sat i po u dekanteru  arome su delovalo nekako zbijeno, sputano. Zbog toga sam dekantiranje produžio na ukupno 3 sata, što se ispostavilo kao prava stvar. Moram da napomenem da sam ovo vino degustirao tokom 3 naredna dana (bez upotrebe vakuum pumpice i sličnih stvari) i da je bivalo sve bolje i bolje!

Jako, јако lep miris. U oči odmah upada uravnoteženost njegovih komponenti. Svežina zrelog crvenog voća kao kičma, obavijena nedvosmislenim uticajima barika u vidu jasnih mirisa vanile i celog lista duvana, pre svega.

Divna, izdašna slojevitost koja ka nosu neprestano šalje nešto novo i drugačije, od čega je miris kokosa ono što najlakše razaznajem.

U ustima… sjajno! Tako puno, tako intenzivno! Kafa, čokolada, vanila, kakao, zrelo voće…  Rečju − raskoš!

Telo srednje do puno. Tanini baršunasti. Mekoću im  kvari snažan alkohol, za koji treba reći da je s obzirom na jačinu (15%) ipak dobro integrisan, a i da na neki način, pojačava utisak gustine i snage koje ovo vino donosi sa sobom.

Povratni ukus dug, sadržajan, širokogrud. Bogato okićen, a ipak elegantan.

Zaista sjajno vino! Intenzivno, snažno, puno. Sveže. Potentno.

Cepa 21 2011 istoimene vinarije je vino apsolutno vredno navedenog novca i kao takvo zaslužuje da se nađe u preporukama.pecatpepe

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.