Budimir – Prokupac boje lila 2009.

sortni sastav: prokupac 100%

prosečna cena: 2 335 din.

lila2009.

Stvarno lila… Dobro, ne baš kao boja etikete (sjajan dizajn!), ali takvo nešto i ne bismo želeli baš da popijemo, zar ne?

Bez šale, odista ima tu zanimljivu tamnoljubičastu nijansu, koja posebno dolazi do izražaja dok ga usipaš u čašu.

Čini se kao da je o ovom vinu proteklih dana sve rečeno: stopostotni prokupac (vinograd star čak 120 godina!), osamnaest meseci ležalo u bariku, pa trideset i šest u velikim bačvama… Obično se na ovakve podatke u tekstovima ne osvrćem previše, ali ovi jesu na neki način kuriozitet.

Prokupac boje lila 2009.  je sve ono što nisam očekivao da će biti. Očekivao sam duboku boju,  snažno telo, robustan karakter, izraženo drvo… Neku vrstu demonstracije sile, na svim nivoima. A sile – nigde.

Sve je ovde mnooogo suptilnije, elegantnije, mekše.

U čaši veoma prozirno, lako, pokretljivo.

Na nosu vrlo prijatno, zanimljivo. Mnogo se pričalo i pisalo o aromama višanja i trešanja, ali − pre svega toga − ovde je dominantan sjajan miris nekakvog sušenog kiselog crvenog voća. Najviše me podseća na miris sušenih brusnica, obložen mekanim nežnim kremastim tonovima.

I u ustima sasvim lagano. Na jeziku  čak deluje razvodnjeno. Međutim, kad sklizne niz grlo, ostavlja za sobom utisak moćne punoće ukusa. Uticaj drveta jasan, ali vrlo diskretan, odlično odmeren.

Sasvim svilenkasto, glatko, nežno. Delikatno. Toliko da bi manje pažljiv ili manje zainteresovan degustator lako mogao da ga potceni. Ako mu se pak posveti dužna pažnja, dolazi se do onoga što je zapravo najzanimljivije ovde: potpuni sklad nežnosti i elegancije na jednoj,  i snage, perzistencije i slojevitosti  aroma na drugoj strani. Potpuno iznenađujuće i vrlo efektno!

Ne primećujem bitniji razvoj aroma u čaši, ali u ustima se dešava zanimljiva evolucija: u aftertejstu se javlja malo kafe, cimeta, i prezrelog voća.

Dugotrajna završnica.

Moram da kažem da – prevedeno na jezik ličnih afiniteta – ovo vino nije my cup of tea. Jednostavno, volim punije telo, teži, čvršći stil. Ipak, bez sumnje, reč je o odličnom vinu, izuzetno suptilnom,  i, usudiću se da kažem,  pomalo kontroverznom.

Jednom od onih srpskih vina koja obavezno treba probati.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.