Bikicki – Traminac 2016

prosečna cena: 1 750 din.

 

Imajući u vidu da bi se svako vino – ako bi tokom proizvodnje bilo prepušteno isključivo prirodnim procesima – pretvorilo u sirće, spadam u ono grupu ljudi koja ovaj izraz „prirodno vino“ oštro kritikuje, smatrajući ga netačnim i, čak, nepoštenim. Svako je vino, dakle, u suštini – neprirodno.

Naravno, ovaj izraz se odnosi na vina u čijoj proizvodnji je uticaj čoveka manji nego kod tzv. konvencionalnih vina, ali mišljenja sam da je on neprecizan, nedefinisan i da, na kraju krajeva, dovodi potrošača u zabludu, sugerišući mu da ima posla s nečim nesvakidašnjim, posebnim, boljim, čak i zdravijim od konvencionalnih vina. Moje iskustvo ipak govori drugačije: neretko su ovakva vina nesumnjivo neispravna i vrlo nestabilna. S druge strane, među njima postoje i zaista sjajna vina.

Zbog čitave ove nedefinisanosti i nedorečenosti termina „prirodno vino“, biodinamičko“, „organsko“… mislim da je srpska vinska scena zrela za neku vrste javne rasprave koja će pokušati da raščivija sve ove stvari i pomogne potrošačima da se lakše kreću kroz maglovite predele nekonvencionalnih vina i da lakše spoznaju koji su to dobri primerci istih.

Traminac vinarije Bikicki je svakako jedan od boljih primera nekonvencionalnih vina na srpskom tržištu: neobičan, zanimljiv, atipičan, a istovremeno zdrav, bez tehnoloških problema. Da je prirodno vino, kako piše na etiketi − nije. Zato me i raduje najava će ova vinarija ubuduće sa etiketa skinuti oznaku „prirodno“

Neobičan, dakle, miris. Nekako teško čitljiv.  Donosi naznake reduktivnosti koja, ipak, brzo prođe. Ostaju prijatni valeri meda, nekog aromatičnog bilja (kamilice?), korice hleba, osušene limunove kore i prezrelog voća.

Zaista lepo.

Ukus još bolji. Iako je ono prezrelo voće dovelo u sumnju svežinu vina, dobre kiseline vraćaju veru u nju.

Bogata, puna struktura. Uljasta.

Završnica veoma dobra, duga. Vuče na ratluk, lekovito bilje i, opet, limunovu koru. Oivičena je razbudjujućom gorčinom grejpa.

Dobro izdanje Bikickog. Ono je, rekao bih, što vino ovog tipa i treba da bude. Neobično, zanimljivo, drugačije, a − zdravo.

Jer, kako je još Hipokrat rekao: bez zdravlja sve (drugo) je – ništa.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.