Asocijacija somelijea Šumadije

ASŠKao neko ko – na ovim stranama, ali i van njih – veliki deo svoje energije usmerava ka širenju vinske kulture u Kragujevcu i okolini, imam zaista izuzetno veliko zadovoljstvo da i ovim putem pozdravim jednu sjajnu, sjajnu ideju koja u ovom gradu konačno dobija sve jasnije i jasnije obrise.
Postoji ta ideja već dugo… Ispočetka samo kao želja. Želja nas, strastvenih zaljubljenika u vino, večito gladnih nekih novih znanja, ovladavanja dodatnim veštinama, a istovremeno smeštenih ovde, udaljenih od nekih glavnih tokova i izvora tih znanja i veština.
I sada, konačno, posle toliko iščekivanja, Kragujevac na svoj tas dobija možda i odlučujući teg u nastojanju da postane jedan od vinskih centara Srbije. Tačnije, možda to već i znate, u Kragujevcu je osnovana Asocijacija somelijea Šumadije (ASŠ), pod pokroviteljstvom Udruženja profesionalnih somelijea Srbije (SERSA).
Ono što predstavlja zaista veliku stvar za Kragujevac jeste prilika da sada i ovde budu organizovane profesionalne obuke (prva je već zakazana za 22. jun 2015) za somelijee, kao i obuke namenjene ljubiteljima vina.
Pored sticanja znanja, ASŠ će svima koji smo zainteresovani omogućiti i organizovane vinske ture, obilaske vinarija i vinskih manifestacija. Prva takva prilika nas očekuje već u subotu, za kada je organizovan prevoz do Kraljeve vinarije u Topoli, na Drugi festival šumadijskih vina.
Već sam ranije napisao: Kragujevac polako ali sasvim sigurno dobija svoje mesto na vinskoj karti Srbije. Osnivanje Asocijacije somelijea Šumadije samo je još jedan − ogroman, ali svakako ne i poslednji – korak u tom smeru.
Podrška bloga Zapisi jednog Merloa ovom divnom, vizionarskom procesu − kao i aktivno učešće u njemu − ostaju svesrdni i neupitni.
Ostaju stvar dobrog ukusa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.