Arsenijević – Chardonnay 2013.

sortni sastav: šardone 100%

cena: 660-880 din.

Arsenijevicsardone

Već sam imao zadovoljstvo da pišem o vinariji Arsenijević − iz Vinče kod Topole − i o njihovom  zaista vrlo dobrom  sovinjonu.  I dok on, perjanica vinarije, prosto odiše svežinom i vrcavošću, ovaj pomalo atipični a privlačni šardone donosi nešto sasvim drugačije.

Kad god ga pijem, a u poslednje vreme se to dešava relativno često, ne mogu da ne pomislim kako žene verovatno lude za njim. 🙂 Atraktivan je, slastan, zavodljiv. Osvaja, kako se to kaže,  “na prvu”.

Boja mu je lepa, prozirna, zlatnožuta. Nekako – laka. Ako boja može da bude laka. Francuski simbolisti su, na primer, smatrali da može. 🙂

Već na nosu izražene slast i punoća. Zrela kruška, ona žuta sa sočnim belim mesom. Uz nju, ananas. Naravno, sladak.  Dobro bi došla svežina nekih citrusa, da malo razigra čitavu stvar. Da ustalasa reljefnost aroma… Ipak, kao da ostaje prigušena, amortizovana  zaostalim šećerom.

I u ustima igru vodi slatko. Donosi prijatnu sočnost, koja prosto oblaže nepca i jezik i poziva naredni gutljaj.

I dalje dominiraju kruška i  ananas, onaj iz konzerve. Zašećeren. Blaga gorčina u grlu se, čini mi se, javlja u pravom trenutku, ublažavajući manjak šarolikosti i kompleksnosti.

Zanimljiv i, rekoh već, atipičan šardone. Polusuv, pomalo sveden. Za vinske  sladokusce, u to nema sumnje, odličan izbor.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.