Aleksić – Bonaca Limited 2013.

sortni sastav: šardone

prosečna cena: 1 100 din.

bonlim

Uvek uhvatim sebe kako se radujem kad se mašim za svoju (a Ridlovu) oaked chardonnay čašu. I uvek se  setim onog simpatičnog, davno pročitanog: šardone je vrlo kompatibilan s hrastom, pa se toliko često kombinuje s barikom da mnogi ljubitelji vina ne razlikuju note hrastovine od nota šardonea. Ukoliko u šardoneu osećate karamelu, vanilu, tost, dim… vi, zapravo, osećate hrastovinu, a ne šardone.

Otvaranju ove boce se radujem dugo, od avgusta proše godine. Tada sam, naime, na festivalu vina na niškoj Pozornici prvi put probao Bonacu Limited 2013. koja je tom prilikom na mene ostavila najbolji utisak od svih vina koja sam probao. Tačnije, predstavljala je veliko i veoma prijatno iznenađenje, s obzirom na to da mi je Bonaca Limited 2011. – previše slatka i previše barikirana – bila nekako teška, otužna i nije mi se dopala. Mislio sam da će i nadalje biti vrlo teško uklopiti polusuvi šardone s drvetom, ali…

Nežnožuta tečnost, veoma  prozirna. Teška, gusta. Lenja, lepljiva.

Miris prijatan, mek. Uravnotežen, gladak. Milujuć. Sa jedne strane sočnost zrelih krušaka, uz poneku krišku jabuke. S druge, prepečeni hleb hrskave kore i šaka sirovih badema. Možda sasvim malo slatkaste vanile. Sve lepo sjedinjeno u kompleksnu, ali mirnu mirisnu celinu.

Razbuđuje nepca, svežinom i sočnošću. Istovremeno, odaje utisak i zrelosti. Punoće tela, gustine.

Alkohol dosta jak (14%), dobro se uklapa u snažno telo, kao da ga potcrtava. Ne razbija sklad, štaviše, upotpunjuje ga.

Završnica osvežavajuća, sočna. Voćno-kremasta. Pomalo alkoholna.

Bonaca Limited 2013. je dokaz da sam pogrešio i da polusuvo i barik i te kako (tri reči) mogu zajedno.

Još jedno vino vinarije Aleksić koje, s obzirom na odnos cene i kvaliteta, rado mogu da preporučim.

*          *          *

Kao što ste verovatno primetili, do sada se u svojim tekstovima o vinima nisam bavio gastronomskim preporukama i savetima. Ipak, sticajem okolnosti, ovo vino sam za kratko vreme dva puta imao priliku da probam u okviru programa slaganja s nekim jelima. Pošto su mi se obe kombinacije učinile jako dobre, a preporučene su od ljudi daleko vičnijih tome od mene, smatram da će nekome od vas biti od koristi.

Prvu kombinaciju sam probao na prošlom Salonu  vina u Hajatu, na radionici  Moja hrono kuhinja, kada su premium vina vinarije Aleksić uklapana sa specijalitetima spremljenim po principima hrono ishrane. Tom prilikom je ovo vino sasvim dobro leglo uz gibanicu od heljde s mileramom i limetom.

Ipak, što se mene tiče, savršen poljubac ovo vino je doživelo na promociji u kragujevačkom restoranu Zelengora, kada je servirano uz dimljenog „šarana na gružanski način“. Sjajno!

Prijatno!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.