Temet u Zelengori!

Kao što sam jutros napisao, već narednog petka se nastavlja serija vinskih večeri u hotelu Zelengora.

Zaista mi je veoma drago što mogu da najavim da će nam tom prilikom gost-domaćin biti vinarija Temet, iz Lozovika kod Jagodine.

Relativno mlada, vinarija Temet je po mnogo čemu uspostavila standarde u srpskom vinarstvu. Još od takozvane  „nulte berbe“ na tržište izlazi sa zaista odličnim vinima. Uz to, pažnju je privukla i samom vinarijom, velelepnim arhitektonskim zdanjem koje sam imao čast da obiđem u pratnji arhitekte-autora, gospodina Rogana. Tom prilikom sam shvatio šta arhitektura zapravo jeste, ili šta može da bude.

Vinarija Temet se izdvaja i odličnim dizajnom svojih etiketa i potpuno dovršenim vizuelnim identitetom. Uostalom, već napisah ranije:

Volim Temetove etikete.

Ima nečeg aristokratskog u njima, nečeg što asocira na moć i stil, ali i na jednostavnost. Detalji uočljivi, ali nenametljivi. Odmereni. Natpis na Brajevom pismu kao civilizacijski iskorak. Vizuelni identitet dosledan, doveden do kraja. To je tako… Temet.

Ipak, ono što mi se najviše dopada u priči ove lozovičke vinarije je izrazito modernistička vinska filozofija gospodina Nebojše Aleksića. U vreme kada se srpski vinari gotovo utrkuju da iznesu i opravdaju svoje tradicionalističke stavove u vezi s proizvodnjom vina, u Temetu su krenuli jednim drugačijim putem. O tome će nam, nadam se, oni sami nešto više reći.

U petak, 5. 12, od 20 časova,  imaćemo zadovoljstvo da degustiramo čak 6 vina ove vinarije. O rozeu iz 2013. sam već pisao, a uskoro će se na ovim stranicama naći i njihov pino griđo, pa ergo beli, ergo crveni…

Eto sjajne prilike da ih pre toga probamo još jednom, zajedno. 🙂

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.