Pusula – Traminac 2013.

sortni sastav: traminac

prosečna cena: 780 din.

pus20150724_182409

 

Evo dobrog, kreativnog načina da se uklope poetičnost i vinska etiketa, pa još i da se time lucidno napravi “kopča”  s imenom same vinarije. I, kao što ste poruku s etikete Pusulinog sovinjona mogli da pročitate u komentaru ispod mog teksta, očekujem da i handwrite sadržaj s traminca uskoro bude na isti način svima vama dostupan u čitkijoj formi. 🙂 Meni ostaje samo da još jednom pohvalim sjajnu ideju i dizajn.

Pusulin traminac iz 2013. godine nije traminac kakav sam očekivao. Izostaje onaj uljasti karakter tečnosti  koji volim kod ove sorte, a i same arome su na nosu isprva bile mnogo više sovinjonske. Posle kratkotrajnog zagrevanja, oglasila se sortnost u vidu mirisa ruže, ali nekako stegnutog, zatvorenog. Prijatan miris, bez sumnje, voćno-herbalni, ali lišen prepoznatljive i poželjne aromatičnosti. I u nastavku, sve do kraja, začinjen diskretnim asocijacijama na sovinjon.

U ustima resko, pomalo oštro. Sveže, herbalno-voćno, uz malu dozu mineralnosti. Svedenih je aroma, monolitno. Nedostaje punoća jasnog, snažnog karaktera koju tražim u tramincima.

Završnica kratkotrajna, nežna voćna.

Sve u svemu, pristojno vino, pitko, sveže. Ipak, sa sobom ne donosi živopisnost kakva se, ubeđen sam, od jedne ovakve sorte očekuje.

 

 

 

5 thoughts on “Pusula – Traminac 2013.”

 1. Degustirani traminac je iz prve berbe našeg najmlađeg zasada i nadamo se da će degustacija naredne berbe, ’14, pružiti više stručnoj i onoj, amaterskoj, javnosti. Svakako, Pusula traminac je našao put do svojih vinskih prijatelja i na zadovoljstvo svih nas, nova berba je u prodaji već od marta ’15. Kao što je obećano, u nastavku priča našeg traminca upravo u skladu sa prethodno rečenim. Živeli! 😉

  “Tajne spravljanja vina stare su koliko sama njegova istorija i sežu u daleku prošlost. Da li se to što zovemo “istorijom vina” zaista nalazi u našim bocama ili smo opčinjeni božanskim pićem pa iz strepnje da neku lekciju ne shvatimo pogrešno verujemo samo svojim čulima? Na sreću nas običnih ljudi, svaka priča je nadživela vino pa vredni čitalac može samo da ih proverava u novim vinima. I upravo jedna poruka takvog sadržaja, nesebično iznedrena iz brižno negovane loze našeg Traminca, počinje svoj put ka istini koja se beleži. Pišu je vinogradari, radnici, pudari, težaci, vinari, tehnolozi, enolozi, stilisti, umetnici… Svi oni imaju jednu želju, da ovo vino koje pijete postane priča nedopričana koja će u svakoj narednoj berbi imati svoj nastavak… I kada mislimo da smo puno kazali, evo nas ponovo na početku. Prva berba Traminca iz vinograda “Pusula” je pred vama i traži svoju kockicu u pejzažu vinskog mozaika. Gde joj je mesto, koja nijansa boje se u njoj prolama, šta se aroma uspelo “zarobiti u bocu” i šta će vino reći kada ga oslobodimo čepa, jer složićete se da je “vino živo”, da nije svrha samom sebi. Ja volim nebo i plavo, možda zato što mi vinogradi odozgo izgledaju kao uređena jezera, loza i groždje u spektru duge me vode ka tirkiznom, žutom, zlatnom, ka crvenoj boji zemlje prožetoj krečnjakom po kojoj su rasuti crveni mirisni grozdovi… Takva je slika iz naših vinograda. A vino našeg Pusula Traminca? Tek kada se proba, može vas odvesti u svoju postojbinu, ispričati vam svoje poreklo, ispuniti želju, obećati prijateljstvo, čuvaće vašu tajnu, ako je vi ne kažete… Vino je kao prva ljubav i ljubav na prvi pogled, po nekad traje kratko ali se najduže pamti. Vi znate zašto ga volite i obožavate, ono će biti vaš verni pratilac… I kada budete poželeli neko drugo vino, ostaće uvek u ustima delići arome, ukusa i prijatne gorčine da vas podsete na trenutke kada se uživali u Tramincu. Možda vas vrati na početak priče ili možda zaronite dublje u bačvu, šta je to u njemu što nemaju druga vina…? Istina je tako blizu, a odgovor tako daleko… Otvorimo novu bocu, tragamo za rečenicama dok nas obuzima traminac i negde iz potaje sebe tešimo, da nije jednostavno otkriti istinu, ako ona uopšte i postoji? Tajne vina su duboke i daleke, tu smo da ih zajedno istražujemo i obogaćujemo vinsku istoriju, svako iz svog ugla…”

 2. Pero druze moj, nekad ne treba da ocekujes nego se samo prepustis osecanjima 🙂 Mene je ovo vino bas naslo, zbog tog herbalnog
  ( uopste ne mogu da definisem sta je , dal je kora od narandze, neka suva lekovita trava ??? I mineralnost je primetna . sto je i meni neobicno za ovu sortu ali se ne bunim . Resko je prava rijec, i to mu je sa moje strane jedina zamjerka, na granici je da skrene u preostro .Al vidis kolko sam pristrasan kad je u pitanju ovo vino 🙂 , to mi nekako ne smeta, sacakam da se lepo razlije po ustima a onda nailaze te arome koje mi se svidjau , Neocekivano blaga vocna zavrsnica, kako si rekao.
  Elem kad jednom prelomis da ovo nije Traminac (tipicni 🙂 ) uzivanje pocinje, Ima tu i aroma samo valjda nisu tipicne za ovu sortu :).
  Zanima me sta o ovom misle profesionalci, dal je to to sto se zove teroar ?
  Ja licno bih bio razocaran da neki buduci Pusula traminac skrene u ruza- zova- lichi-sirup klasiku .

  1. Perica S. Radović

   Druže moj, ako se prisetiš polemike oko Đurđićevog frana, u kojoj si i ti učestvovao, setićeš se da sam to hvalio i “branio” uprkos primedbama da nije sortno, da Fruška Gora nije podneblje za fran itd… Hoću da kažem, ne mislim da je izneveravanje mojih očekivanja kao i netipičnost automatski mana vina (osim kada je u pitanju očekivana aromatičnost, zbog koje i volim tramince), niti sam to napisao.
   S druge stane, zaista mi je drago da si ti uživao.
   Mislim da je lepota vina i u toj raznolikosti doživljaja svakog od nas, i uvek si dobrodošao sa svojim komentarima, da ne kažem neslaganjima sa mnom. 🙂
   Hvala i živeli!

   1. Pero, kad procitam opet predhodne postove, vidim da smo se mi apsloutno slozili u opisu vina , tako da ovo za neslaganje ne stoji 🙂 Samo sam ja subjektivan pa navijam 🙂 Cinjenica da sam ga prvo probao na nekom sajmu i vrlo se zacudio otkud je to traminac , tako da sam znao sta kupijem. Ali mi se ta herbalnost u kombinacija sa mineralnoscu dopala. I dalje ostaje da se definise koja je to aroma koja meni udara u zicu? Slicna prica je i sa Tangentom od tvog zemljaka … (ne mogu sad da se setim_) Ja ne volim reska bijela vina tog tipa ali i tu ima nesto sto mi jako prija na ukusu. Mene ono recimo pdseca na suvu koru od vrbe ??? 🙂
    Poz pisemo se i dalje.
    M

    1. Perica S. Radović

     Samo sam hteo da kažem da mi ni neslaganja ne smetaju, posebno dobronamerna. Što se tiče navijanja, ja navijam za vino “kao takvo”, a to podrazumeva da se nešto i kritikuje…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.