Pet pisama prijatelju u Italiji (5/5)

                                       foto: pixabay.com

 

Druže moj,

Hajde da i ovako, u ovom verovatno poslednjem pismu koje ti pišem dok si na apeninskoj „čizmi“, proslavimo tvoj skori povratak kući. Hajde da malo, da tako kažem, zapenušamo stvari. A kakvo bi to slavlje bilo, i kakvo penušanje, ako ne bismo otvorili i mehurastu temu italijanske vinske istorije i kulture, ako ne bismo pomenuli još jedan nezaobilazni vinski pojam koji je Italija poklonila svetu?

Proseko.

I da razjasnimo na samom početku – ovaj pojam istovremeno označava i naziv za vino i za veoma aromatičnu autohtonu italijansku sortu belog grožđa. Sinonim za ovu sortu je glera, ili gljera.

Proseko (kao tip vina) je, dakle, penušavo vino. Vezuje se za regiju Veneto i proizvodi se po tzv. „šarmat“ metodi (Charmat), koju u italiji još zovu „martinoti“, po Federiku Martinotiju, koji je ovu metodu proizvodnje penušavaca prilagodio italijanskim sortama od kojih se proizvode penušava vina.

Ukoliko se odlučiš da kupiš neki proseko, možda ti od pomoći budu saveti kako da tumačiš etikete na bocama proseka. Elem, najbolji proseko potiče iz rejona Kaneljano-Valdobjadene (Conegliano-Valdobbiadene). Još ako uz ovaj pojam na etiketi piše i Kartice (Cartizze), onda je pred tobom sam vrh u okviru ovog tipa vina. Naime, Kartice je brdo u ovom rejonu na kojem se nalaze najbolji vinogradi zasađeni sortom proseko. Superiore de Cartizze, „vrh vrhova“, kako bismo mi kolokvijalno rekli, jeste proseko iz jednog veoma ograničenog dela ovog brda, koji daje aromatičnija vina, sa boljom strukturom.

Prosečno proseko vino je obično slatkasto i veoma pitko. Ležeran je, lagan, svež, sa lepom voćkastom završnicom. Kada je natprosečan, ima u sebi i vrlo lepu dozu mineralnosti. U njemu ćeš najčešće moći da osetiš note jabuka, krušaka, banana, breskvi, a u završnici finu grejpovsku gorčinu. Veoma je osvežavajuć.

Ovde ću da stanem, u nadi da ćemo uskoro zajedno moći da uživamo u nekom proseku i da proverimo ovaj opis koji ti ovde ostavljam.

Slutim da su ova moja pisma u tebi posejala klicu strasti prema vinima i željno iščekujem naše buduće, sada već vinske susrete.

Radujem se.

Pepe

 

 (Ovaj tekst je deo promotivne on-line kampanje o italijanskim vinima u okviru V nedelje italijanske kuhinje u Srbiji, u organizaciji Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ICE/ITA, u saradnji sa Ambasadom Italije.)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.