Matalj – Chardonnay Terasa 2013.

sortni sastav: šardone 100%

cena: 1000-1200 din.

Terasa1

Evo, konačno je došlo vreme da se na ovim stranicama pojavi i tekst o nekom vinu negotinske vinarije Matalj, vinarije koja predstavlja noseći zid vinarstava Negotinske Krajine i čijim vinima se uvek rado vraćam. Ovog puta sam se odlučio za zaista odlični Chardonnay Terasa 2013, vino spakovanu u jako lepu bocu, u kojoj bih voleo da vidim i, recimo, Kremen. 🙂

Telo vina u čaši deluje punije nego što to nagoveštava bledožuta boja sa zelenkastim prelivima.

Miris veoma prijatan, u početku pomalo hladan, zelen. U prvi mah, učini se da iza svežine nema puno toga da se potraži, ali ubrzo postaje očigledno da je ovo majstorski odrađeno vino. Diskretni uticaj drveta, kao i odležavanja i fermentacije na talogu kvasaca („sur lie“ metoda) donose kompleksnost i punoću. Dominantne kiseline i voćne arome (zova, kruška i dinja) dobijaju sjajnu finu podršku u vidu prepečenog hleba, vanile i kremastog mirisa putera. Ono što pleni u ovom vinu je sjajni balans koji donosi i vrcavost i nekakvu punu, somotastu strukturu.

U ustima se nastavlja taj osećaj skladne kompozicije.. Očuvana svežina, pitkost, reskost kiselina i primetna gorčina, koja bi mogla da bude i nešto diskretnija, iako nije neprijatna. Zaista je odlična ova ravnoteža između voćno-cvetne svežine i kremastog karaktera.

Sjajno da se pije odmah. Narednih nekoliko godina mu, međutim, neće doneti ništa loše. Štaviše.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.