Cilić − Fumé blanc 2013.

sortni sastav: sovinjon blan 100%

cena: 1 000-1 090 din.

cil

Izraz fumé blanc je, u stvari, sinonim za sauvignon blanc, nastao u Kaliforniji, kada je Robert Mondavi želeo da tržištu predstavi svoje sovinjone. Moglo bi se, zapravo, reći da ovaj termin ima dvojako poreklo: odnosi se na poreklo sorte sauvignon blanc, malo vinogorje u dolini Loare −  Puji Fume (Pouilly-Fumé)   ̶    ali opisuje i “dimaste arome” sovinjona koji su sazrevali u drvenim sudovima.

Kako sam negde pročitao, za fumé Cilića je namerno odabran ovaj izraz, kako bi se izbeglo poistovećivanje sa modernim aromatičnim sovinjonima Novog Zelanda i sličnima.

Ovo je, definitivno, jedno od najneobičnijih vina od ove sorte koje sam probao. Proizvedeno je specifičnim postupkom, bez filtriranja. Nežnožute je boje, zamućeno,  sa zelenkastim odsjajem.

Miris zeljast, herbalan, pojačan citrusnim notama i diskretnim kremastim aromama drveta. Prilično svedena aromatičnost, lišena ikakvih pretenzija. Ni traga živahnosti i zavodljivosti mirisa sovinjona na koje sam navikao.

U ustima odiše snagom. Ukus nadoknađuje sve ono za šta sam kod mirisanja mislio da ću biti uskraćen. Moćno, puno. Kremasto i duboko. Odlično izbalansirano, mekano i oblo. Alkohol jak (14%)  ali skoro neprimetan. Sjajno sakriven.

Postepeno se u čaši otvaraju − i dalje svedene, ali ipak nešto punije − prepoznatljive sovinjonske arome: vréža paradajza i zelena paprika, uz dašak vanile, koja potiče od hrasta.

Prosto je sjajno koliko se ovaj  ̶   fumé blanc 2013. − sve vreme menja u čaši. Skoro svaki naredni gutljaj donosi nešto novo, a njegove punoća i snaga pauze između gutljaja čine prilično dugim.

Završnica veoma dugotrajna, začinjena primesama vanile i dima.

Veoma neobično vino. Nije atraktivno i dopadljivo „na prvu“. Traži izvesnu dozu avanturizma, punu pažnju, istraživački duh. Nema raskošne arome, ali je vino raskošne snage.

Kontroverzno je. Mnogima će se dopasti, mnogima neće. Ali, nije u tome stvar. Njegova najveća vrednost leži u slojevitosti koju nudi, u iznenađenjima i preokretima koje donosi.

Nije za početnike. Za sve ostale  ̶  obavezna lektira.

Moja iskrena preporuka.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.