Arsenijević – Rose 2016

sortni sastav: kaberne sovinjon

prosečna cena: oko 750 din.

Ako bih se za neko vino iz 2016. koje sam probao usudio da kažem da predstavlja ogroman napredak u odnosu na isto iz prethodne godine, onda bi to bez ikakve dileme bio Arsenijevićev roze. Dok je prošlogodišnji bio – što bi se reklo – “za zaborav”, ovaj je zaista, i metaforički i bukvalno shvaćeno – pravo osveženje.

Mlada šumadijska vinarija Arsenijević se, što me veoma raduje, pridružila sve masovnijem talasu u srpskom vinarstvu koji – kao prvo – roze vina shvata veoma ozbiljno, i – drugo – stilski ga približava, bar po boji, onom tzv. provansalskom tipu rozea, svežem, manje obojenom − boje lososa, lukovine itd.

Intenzivan nos, veoma prijatan. Probitačan. Svež, karakteran. Nekako čvrst. Vuče na crveni grejp i koru pomorandže. A možda i na koru crvenog grejpa. 🙂

Diskretna, pomalo neočekivana slast na nepcima. Odlično ukomponovana s reskošću dobrih kiselina, donosi novu notu dopadljivosti i atraktivnosti.

Povratni ukus donosi i fine zeljaste note (uz aromatski splet koji je miris već najavio), karakteristične za rozee od kabernea, ali i dašak gorčine koja se “lepi” za zadnje nepce i koja mi pomalo smeta.

Alkohol (13%) možda malo prejak, ali bez ozbiljnijih posledica za novo uživanja u ovom vinu.

Iako je definitivno najbolji kada je dobro rashlađen (na 7-8°C), ni blago zagrevanje ga ne lišava svežine i ne odvlači ga u mlitavost.

Veoma, veoma dobar roze, nema šta. S obzirom na cenu, zaslužuje i moju preporuku.

I te kako (tri reči, ne jedna).

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.