Aleksandrović – Trijumf rose 2014.

sortni sastav: cabernet franc (70%) i cabernet sauvignon (30%)

prosečna cena: 950 din.

Trijumf rose 2014.

Kada sam pre izvesnog vremena u jednoj beogradskoj vinoteci čuo da „Boža (vlasnik vinarije Aleksandrović, prim. aut.) radi novi roze“, pomislio sam nešto tipa: „Aman, čoveče, šta li će ti četiri rozea?!“  Tada nisam znao dve stvari: prvo, da će „četvrti“ roze, u stvari, biti samo nova verzija starog Trijumf rozea; i, drugo, da će to da bude ovo.

S rozeima provansalskog tipa sam imao zadovoljstvo da se sretnem dosta ranije. Zahvaljujući svojim divnim prijateljima, zvaćemo ih  N&N, koji svake godine iz Provanse i ostatka Francuske dovuku dosta sjajnih vina, a onda „dovuku“ i mene (istina je, zapravo, da otrčim kod njih)  da ih zajedno degustiramo, odavno sam imao priliku da se upoznam s ovim tipom vina, od kojih najradije pamtim Chateau de Chausse i Chateau Pampelonne. I danas se sećam oduševljenja neobičnom bojom, stilom, aromama… A onda je vinarija Aleksandrović  – i to baš na Salonu vina u Kragujevcu – široj vinskoj javnosti premijerno pokazala svoj, tako provansalski,  Trijumf rose 2014.

Rađeno bez maceracije, uz minimalni kontakt pokožice s grožđanim sokom, obučeno je u divnu boju lukovine, velike prozirnosti.

Miris neobičan, intenzivan, prodoran. Različit od rozea na koje smo navikli, i u kojima dominira voćnost. Ovde glavnu reč vode pomalo sovinjonske, zeljaste arome:  zeleni paradajz, turšija… Voća ima, ali ne jagoda, malina i ostalog očekivanog. Ovde čast voćnosti, rekao bih, brani pre svega breskva.

Na jeziku resko, peckavo. Vrlo aromatično, protkano snažnim svežim kiselinama,  odlično uravnoteženim.

Završnica sasvim solidna, prošarana zelenkastim aromama.

Atraktivno, inovativno, vizionarsko.

Kao i Cilićev fumé blanc 2013, obavezna lektira.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.